14. september

Danes, na mednarodni dan mladih, z navdušenci širom sveta praznujemo rojstni dan mirovnega pilota, poznavalca zgodovine čokolade in pripovedovalca zgodb številka 1 na svetu Roalda Dahla!  “Če imate lepe misli, bodo sijale iz vašega obraza kot sončni žarki in zmeraj boste videti čudovito,” je nekoč zapisal  nenadkriljivi snovalec zgodb za otroke in odrasle. Ob praznovanju njegovega rojstnega dne se priporoča nošenje rumene barve in branje katere njegovih mojstrovin: Danny, prvak svetaGravžaJurijevo čudovito zdravilo, VDV – Veliki dobrodušni velikan in Gromozanski krokodil za otroke, odrasli pa lahko sežete po njegovih sijajnih Zbranih zgodbah v obliki e-knjige (tiskana edicija je žal razprodana). 

Roald Dahl je bil britanski pisatelj, ki se je rodil 13. septembra 1916, v južnem Walesu. Obiskoval je Reptonsko šolo, med leti 1936 in 1945, pa je služboval v britanskih letalskih silah. Poročil se je s Patricijo Neal leta 1953, s katero sta imela štiri otroke. Umrl je 23. novembra leta 1990.

Bil je predvsem znan, kot pisatelj za otroke, ki je napisal številne zgodbe in tri pesniške zbirke. Njegove knjige so zelo pribljubljene tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih.

Njegov najbolj pomembna dela so: Jakec in breskev velikanka (1961), Čarli in tovarna čokolade (1964), Čarli in veliko stekleno dvigalo (1967), Čudoviti lisjak (1970), Danny, prvak sveta (1975), Veliki dobrodušni velikan (1982), Čarovnice (1983), Matilda (1988), Odvratne rime (1982).

Po mnogih njegovih knjigah so bili posneti tudi risani in igrani filmi.

Vabljeni na raziskovanje njegove spletne strani, kjer so zbrane zanimivosti o njegovem življenju, delu in literarnih junakih.

Vir: Roald Dahl. Objavljeno na spletni strani https://www.domacebranje.com/avtor/roald-dahl/, 14. 9. 2022