2. april – svetovni dan knjig za otroke

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je današnji dan, 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena razglasila za svetovni dan knjig za otroke  na mednarodnem kongresu v Ljubljani leta 1966. Vse odtlej pripravi plakat in poslanico ob tem prazniku druga nacionalna zveza, poslanico, v kateri izbrani knjižni ustvarjalec napiše nagovor otrokom, v katerem jim sporoča, zakaj so otroške knjige najboljša stvar na svetu.

Hans Christian Andersen je eden najbolj znanih pravljičarjev.

Hans Christian Andersen (2. april 1805–4. avgust 1875) se je rodil v družini revnih, a izjemno ljubečih staršev, ki sta imela posluh za nežnega in zamišljenega dečka. Oče, čevljar, mu je izdelal miniaturno gledališče in prebiral Zgodbe iz tisoč in ene noči.

Hans Christian je sanjal, da bo postal igralec, pevec ali plesalec. Z izjemno vztrajnostjo si je pridobil mecene, ki so podprli njegovo šolanje.

Izdal je več kot 70 knjig za odrasle in otroke, svetovno slavo pa si je že zgodaj pridobil prav s pravljicami. Napisal jih je več kot 150, med njegovimi najbolj priljubljenimi pa so: Grdi raček, Kraljična na zrnu graha, Vžigalnik, Bedak Jurček, Palčica, Snežna kraljica, Mala morska deklica …

Vir: Hans Christian Andersen. Objavljeno na spletnem mestu https://www.mladinska-knjiga.si/avtorji/hans-christian-andersen, dne 3. 4. 2024