24. december

vir

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …

24. december 1963 – prvo potniško letalo pristane na letališču Brnik

Prvo letalo na letališču Brnik (danes Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana)  je pristalo 24. decembra 1963 ob 10:45. To je bilo letalo DC-6B slovenskega letalskega prevoznika, ki se je takrat imenoval Adria Aviopromet (danes Adria Airways).

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (IATA: LJU, ICAO: LJLJ) je osrednje slovensko mednarodno letališče preko katerega poteka 97 odstotkov celotnega letalskega potniškega prometa v Sloveniji. Leži 26 kilometrov severozahodno od Ljubljane v bližini Spodnjega Brnika.

Letališče je bilo odprto 24. decembra 1963, redni promet pa je stekel 9. januarja 1964.


Letališče s svetom povezuje več tujih rednih in nizkocenovnih letalskih prevoznikov ter domača letalska družba Adria Airways, ki opravlja redne in čarterske polete v različna evropska mesta in na Bližnji vzhod. Redne avtobusne linije povezujejo letališče s Kranjem in z Ljubljano (glej linijo 64).
Ljubljansko letališče je eno izmed tehnološko najbolje opremljenih v regiji. Gravitacijsko območje ljubljanskega letališča šteje več kot štiri milijone prebivalcev in zajema kraje, ki so do 120 minut vožnje oddaljeni od letališča, vključno z obmejnimi deli Avstrije, Italije in Hrvaške. Ima velik razvojni potencial na področju osnovne dejavnosti, infrastrukture in multimodalnega transporta.

vir: https://www.kamra.si/novice/item/24-december-1963-prvo-potnisko-letalo-pristane-na-letaliscu-brnik.html